Mit liv med heste

Mød distancerytter Merete på 49 år og Sharif

Af Liselotte Enggård Jacobsen

 

Hver uge bliver du introduceret for en Omnihorse rytter og hans eller hendes heste, indenfor flere discipliner - private som professionelle ryttere. Denne gang har vi sat spotlight på distancerytter Merete og hendes OX araber, Sharif.

 

Distanceridning

 

Kulørte trenser, og mange kilometer

 

Distanceridning kræver mod, sammenhold, træning, kondition og en komfortabel sadel. Mød her det superseje distancepar Merete, og hendes Araber OX, Sarif, der sammen har gennemført deres første LA ridt på 60 km. Læs hele artiklen på om Merete og Sarif på omni-horse.com, og bliv klogere på distanceridning, og om hvorfor det er vigtigt at rytterne spiser som en atlet inden konkurrence start. Hvis du ikke ved, hvorfor distanceheste bærer kulørte trenser, så kan du også få svar på det!

Hvem: Merete, 49 år, og Sharif, Araber OX 13 år.

Hvor: Nordsjælland

Hvad: Distanceridning

 

Distancerytter

 

Merete fortæller: ”Jeg startede lidt sent med at ride, var blevet 17 år, men har elsket det lige siden. Jeg købte min første hest da jeg var 35 år, og har siden haft glæden at eje tre skønne heste. Min nuværende hest, Heavens al Sharif (kaldet Sharif), har jeg haft i fire år. Han er en 13-årig Araber OX, super sej og min loyale partner på vores lange ridt. Da jeg købte ham, var jeg allerede inde i distanceverdenen, og araber OX racen er perfekt til distance, da de er skabt til løbe, er udholdende og hurtigt kommer af med varmen.

Jeg valgte distancesport, fordi jeg elsker at komme ud omkring i Danmark og ride i andre skove og områder, samt samarbejdet med hesten, når vi kommer ud i områder, hvor det teknisk er en udfordring. Vi elsker det! Min fornemmeste opgave er sikre, at Sarif kommer igennem uden at lide last eller få skader. 

I vores daglige arbejde bruger vi selvfølgelig meget tid med at træne, og holde konditionen ved lige, så vi begge kan klare distanceløb på LB/LA niveau, LB er ca. 36–45 km, og LA klasser er ofte et sted mellem 50-60 km.

 Så vores træning er meget ture i skoven omkring os, og det bedste Sharif ved er, når vi kører ud til andre skove for at ride og træne. Så er han bare på. Han elsker at komme ud til nye steder. Når vi ikke er ude i terrænet, træner vi en del fra jorden, så vi har en god forståelse for hinanden og vores kommunikation. Dette gør, at Sharif har tillid og tryghed til mig, hvilket er ekstremt vigtigt, når vi bevæger os rundt i terrænet, og han skal møde nye ting.

For at skabe nye oplevelser og en alsidig træning er vi også begyndt at bevæge os ind i TREC. Det er et helt nyt område for os begge, som vi er i gang med at udforske."  

 

Hvordan startede din passion for heste?

"Min passion for heste startede i en sen alder (17 år) da en god veninde på Handelshøjskolen introducerede mig for denne skønne hesteverden. Jeg var hooked, og ønskede mig bare min egen hest."

 

Hvilken hest har gjort størst indtryk på dig og hvorfor?

"Charlie Brown min 2. hest. Han hjalp mig tilbage til tryghed i sadlen efter en rigtig grim oplevelse med min første hest, som løb løbsk med mig ud på en meget trafikeret vej. Charlie Brown var en helt speciel hest. Han havde været brugt tidligere som handicap hest, og han formåede at få én til at føles sig tryg i alle situationer. Hvis han fornemmede usikkerhed eller nervøsitet hos sin rytter lagde han blidt sin mule på ens krop for ligesom for at sig: ”Bare rolig! Jeg har styr på det, og vi skal nok klare det sammen”.

 

Hvad er din vigtigste AHA-oplevelse med heste?

"Samhørighed! Da jeg købte Sharif, som er min første araber, og jeg oplevede racens hurtighed og vågenhed. Han er kvik og hurtig. Det har været en tankevækkende oplevelse at lære at arbejde med hesten fra jorden, og opleve hvor meget betydning det har, når man ”snakker” samme sprog. Hvor meget tillid og venskab, man får med sin hest. Sharif vi gå gennem ild og vand for mig."

 

Distancehest

Merete og Sharif

 

Hvad er din hidtil største bedrift med heste eller ridning?

"Min største bedrift er nok, at jeg gennemførte min første LA 60 km i 2018 på Sharif. Jeg startede løbet med alle odds mod mig, da jeg ikke var på toppen, og flere gange under løbet troede, at jeg måtte stoppe. Det der gik galt var, at jeg simpelthen ikke fik spist ordentlig fra morgenstunden. Jeg rider simpelthen ud på 1 loop på 30 km. på en krydderbolle og intet andet i maven, og havde heller ikke drukket nok væske op til dagen. Men min hjælper Louise holdt telefonisk kontakt med mig under hele løbet hvilket gjorde at jeg, og vi, gennemførte. Og jeg lærte en vigtig lektie..."

 

Hvis du kunne opnå alt, hvad du ønskede dig med din ridning og hestetræning - hvad ville dit ultimative mål så være?

"Helt sikkert at gennemføre en SB ridt klasse, der ligger på en distance mellem 160-180 km. Det er det ultimative distanceridt. Det tager omkring 14 timer at gennemføre, og hesten bliver checket efter hvert loop. Så på en SB klasse bliver hesten dyrlæge-checket 5-6 gange undervejs."

 

Vidste du, at…

Distancehestene ofte bærer trenser i materialet biothane, da det er nemmere for rytteren at holde rent og fordi det bliver ikke stift af saltet fra sved og snavs. Når rytteren køler sin hest med vand ude på ruten, er det ikke smart med læder, som bliver for stift (og kan revne) af vand. Her er biothan perfekt. Det fås i mange farver, og er gået hen og blevet populært hos mange distanceryttere.

 

Vil du vide mere om distance ridning:

www.distanceridning.dk: Her kan du finde mange gode oplysninger og information. 

Facebook grupper: distancerytterforeningen samt distanceridning – træning, hvor du kan finde andre distanceryttere i netværk, der deler erfaringer, mødes og træner sammen.

www.rideforbund.dk, distance: Her finder du også en mentor/ambassadørordning, hvor der er erfarne distance ryttere, som vil hjælper dig i gang, når du er ny i distancesporten.

 

>> Tilbage til øvrige artikler <<