Hackamore

Hvad kan den - og hvordan bruges den?

Af Mia Balint

 

En hackamore er et hovedtøj uden bid med stænger i siderne, som fungerer ved hjælp af princippet om udveksling. En bidløs trense uden stænger hedder en sidepull. De bidløse varianter er flere – men denne artikel handler primært om hackamoren.

 

Navnet ’hackamore’ kommer fra Spanien, hvor den oprindelig hed jaquima (j udtales som h).

 

Stængerne på hackamoren benytter sig af udveksling – på samme måde, som når et stangbid benytter samme fysiske princip. Udveksling betyder, at den kraft, du trækker med, bliver forstærket x antal gange, uden at du skal gøre noget ekstra, for at opnå effekt.

Hackamore Omnihorse

I stedet for at give et pres inde i munden på hesten, giver hackamoren et tryk hen over næseryggen på hesten og på dens nakke. Når man tager i tøjlen, giver det et pres fra nakkestykket på hovedtøjet til hestens nakke, næseremmen lægger et pres på hestens næseryg, og hageremmen lægger et pres på hestens hage, akkurat som kæden på et stangbid gør det.

 

Selve hårdheden på hackamoren kommer an på det materiale, den er lavet af, og hvor lange stængerne er – altså i hvor høj grad princippet om udveksling er i brug. Et rundet, stift næsebånd vil give et skarpere tryk på en lille flade af hestens næseryg i forhold til f.eks. et bredere, fladt næsebånd. En kæde som hagerem giver også et skarpere tryk på en begrænset anlægsflade på hestens hage, hvor en (flad) læderrem vil indvirke på en mildere måde.

 

Hvis rytterens hænder er grove, vil et hårdt træk i tøjlen have den virkning, at næseremmen og hageremmen kommer tættere på hinanden – en slags nøddeknækker effekt. Men som med alt muligt andet udstyr og værktøj, så er det ikke hårdere, end de hænder, der bruger det.

 

Når man lægger hackamoretrensen på hesten, skal man sikre, at næseremmen sidder højt nok oppe på næseryggen, så den ikke støtter på brusken eller det tynde knoglestykke, et godt stykke før næseborene begynder. Hageremmen må heller ikke være for stram, for når du tager i tøjlen, vil hageremmen i så fald indvirke før næseremmen – og det er næseremmen, der skal indvirke først og fremmest.

 

Hackamoren kan f.eks. være et godt alternativ til en almindelige trense med bid, hvis man rider lange ture i naturen, og skal give hesten mulighed for at spise undervejs. Her er det nemt lige at løsne hageremmen, så hesten kan tygge og bruge sin kæbe frit.

 

Andre bruger hackamoren som afveksling i den daglige træning – for at finetune hestens responser på pres og tøjlehjælp. Eller også skal hestens mund have pause efter en skade eller måske tandbehandling, men hvor du stadig gerne vil have mulighed for at ride og motionere hesten.

 

Lige nu kører vi på Omnihorse en miniserie om udstyr præsenteret af Katrine Boelsgaard fra webshoppen klassisk-dressur.dk. Hun rider selv klassisk dressur på sine lusitanoheste i Nordsjælland, hvor hun også driver sin webshop fra.

 

Denne gang handler det om hackamoren – og næste gang gennemgår Katrine kapsunen. Hvis du gerne vil have notifikationer, når Katrine lægger sine gode, snackable film op på siden, skal du huske at klikke ’følg’ på hendes side.

 

Du kan se filmen HER

Rigtig god fornøjelse!

 

>> Tilbage til artikler <<