Vigtig viden om vask af hestedækkener

Vær på forkant med næste dækkensæson og forebyg hudinfektioner

Rambo Optimum hest dækken

Sommeren nærmer sig, og det sidste, du tænker på, er vinterdækkener. Men det er faktisk et rigtig godt tidspunkt at få vasket dine dækkener, så det ligger klart og rent til
næste dækkensæson. For sådan et godt tilsvinet folddækken er en klam sag. Ikke mindst hvis det ligger sommeren over. Gør dig selv og din hest den tjeneste lige at tjekke, hvordan dækkenet rengøres.


Det er fristende at bare at smide det i vaskemaskinen, men vær opmærksom på, at vores vaskemaskiner ikke er gearet til opgaven. Derudover er vores vaskemidler ikke målrettet opgaven at vaske hestedækkener. Uanset hvor uparfumeret, økologisk eller svanemærket du vasker, så kræver det specialmiddel især at få vasket hestens hud/pelsfedt ud af fibrene. Egen vask kan efterlade mørke plamager på inderside og linere. Du kan også risikere at smadre de avancerede membraner og imprægneringer på ydermaterialet. Du kan for beskedne beløb få din hests dækken professionelt behandlet, så det bliver korrekt vasket, helt rent, skyllet og tørret, og retur med intakt imprægnering.


Dækkener er en dyr investering, så det betaler sig at vælge et professionelt vaskeri, der er gearet til opgaven.


Inden du indleverer dit hests dækken bør du sikre dig følgende:


Tjek vaskeriets maskinpark

Undersøg om vaskeriet har store (og helst nyere) professionelle vaskemaskiner, der er specielt programmeret til de forskellige typer udstyr og opgaver. Ofte er de ældre maskiner programmeret til at banke skidt ud af udstyret, hvilket ikke er godt for isolering og membraner. Det er ikke den bedste eller mest skånsomme behandling af et dækken. 

Korrekt tilpassede programmer

Målrettede programmer optimerer resultat og vasker samtidig så skånsomt, at slidtage nedsættes til et minimum, samt at isolering og andre materialers holdbarhed ikke forringes unødvendigt.

STOP smitte - desinfektion af dækkenet

Har hesten haft problemer med herpes, skab, kværke, ringorm, lus og svamp, så er det meget vigtigt, at du får stoppet alle smittekilder. Det gør du ved at oplyse, hvad problemet er ved indlevering, så dækkenet bliver korrekt håndteret. For det er ikke nok bare at vaske dækkenet. Professionelle vaskerier kan håndtere disse problematikker og desinficerer dit udstyr under iblødsætning, hvor der tilsættes de nødvendige virkningsstoffer, som bekæmper netop problemet i din hests udstyr.


Hår fra pels, hø og halm

Der er nogle ting, som vaskemaskiner og vaskemidler ikke kan fjerne helt, som f.eks. hår, hø og halm. Især ikke hvis udstyret har en overflade som fleece, strik og uld,
hvor det rigtigt kan sætte sig fast. Så frem med børsten inden du indleverer dit dækken til vask.


Skidt, snavs og jord

Hvis dit udstyr har meget skidt, jord og klatter siddende, så kan det være svært at få det helt rent i dybden ved almindelig vask. Overvej at få vaskeriet til at lave en
iblødsætning, så vaskemidlerne får mere tid til at løsne skidtet og samtidig vil efterfølgende misfarvninger efter snavs blive mindre synlige.

Dækkenet skal kun imprægneres på ydersiden

Det er ikke smart, hvis dækkenet bliver imprægneret på begge sider, for så ryger åndbarheden i dækkenet.


Korrekt skyl, og tørring


Det er bare så vigtigt at alle sæberester er skyllet ude af dækkenet, og i temperaturer, så isolering, foer og membraner er intakte efter behandlingen.
Tørring i hal sikrer, at dækkenet er helt tørt inden det pakkes sammen og udleveres til dig og din hest.

 

Dermatofilose hest

Dermatofilose er en hudinfektion, som kommer af bakterien Dermatophilos Congelensis. Bakterien får godt fat i dyr under forhold, hvor der er megen fugt eller hvor værtdyret (hest, får eller kvæg) har nedsat immunforsvar af forskellige årsager.