Er dit rideudstyr miljøvenligt?

90% af verdens læderproduktion er giftig

Af Mia Balint

 

Kan rideudstyr produceres etisk og miljøvenligt?

 

Alle, der ejer en hest har mindst en trense eller et hovedtøj hængende i sadelrummet. Og ja – der hænger ofte også en sadel derinde. Og måske står der også et par ridestøvler. Fælles for alle delene er, at de er lavet af læder. Læder bliver behandlet og indfarvet – men det er ikke alle forarbejdningsmetoder, der er miljøvenlige.

 

Når man starter behandlingen af læderet, så trækker man først vandmolekylerne fra collagenet i læderet ud.  Denne proces kan være hård for læderet, fordi det bliver tørt og ufleksibelt og kan blive beskadiget og gå fra hinanden. I flere tusind år har mennesker gennemvædet læderet i naturlige farvematerialer, som på samme tid har dehydreret læderet, og hvor farvestofferne samtidig har hæftet sig fast til collagenet. På den måde har man kunne springe trinnet over, hvor læderet bliver tørt og ufleksibelt og kan gå i stykker, når man indfarver det.

 

De naturlige farvematerialer er lavet af plantestoffer, som hovedsageligt udvindes fra eg, kastanje og mimose (som er en lille busk), og masser af andre typer planter og træer. Plantefarvet læder tager op til 2 måneder at forarbejde i en proces, der for det meste sker i hånden. Det kræver erfaring, tålmodighed og forsigtighed, og er besværligt. Indfarvningsprocessen med plantestoffer bruger ingen skadelige kemikalier.

 

Vegetabilsk indfarvet læder

Credit: Axesswallets - Plantefarvet læder

 

Så fandt man en hurtigere metode. Som er giftig

 

Det, der typisk sker, når en fremstillingsmetode er dyr og tidskrævende er, at man søger et hurtigere og billigere alternativ. Helt tilbage i 1858 fandt man ud af, at man kunne forarbejde læderet på kun én dag ved brug af en kombination af kemikalier, hvor størstedelen bestod af chrom.

 

Lige siden har dette været den foretrukne forarbejdningsmetode af læder, og man anslår, at 90% af læder produceret i hele verden er indfarvet med chrom.

 

Miljømæssige konsekvenser

 

Når man bruger chrom til indfarvning af læderet, får læderet til at begynde en meget karakteristisk blålig farve. Man kalder den ”wet blue”. Læderet bliver iblødsat i tønder eller kar med syreholdige kemikalieblandinger. Det giftige spildevand, som også indeholder arsenchrom, formaldehyd og methyl isothiazolinone bliver sluppet ud i landskabet i Indien, hvor man ude på landet og i landbruget kan se vandløb med den karakteristiske blålige farve. Cocktailen af kemikalier giver alvorlige skader på øjne, lunger, nyrer, hud og lymfesystemet.

 

Chrome læderindfarvning

Credit: Axesswallets - "Wet blue" forarbejdet læder

 

Chrome farve kar

Credit: Axesswallets - De mange kar og bassiner med giftige farvekemikalier på en fabrik i Indien

 

Stor forskel på holdbarheden

 

Sammenligner man chromfarvet læder med naturfarvet, kan man se en tydelig forskel i tykkelsen på læderet. Chromfarvet læder er tyndere og mere porøst og vil med tiden krakkelere og blive grimt. Til gengæld beholder det sin farve og skal sjældent gås til for at opnå blødhed.

 

Naturfarvet læder er tykkere og stivere, og det skal bruges for at blive blødt og lækkert. Til gengæld holder det nærmest hele livet og bliver smukkere og smukkere med patina.

 

Flere producenter bliver miljøbevidste

 

Svenske PS of Sweden var de første i verden, der designede en anatomisk trense til heste. Samtidig har de forbudt chromfarvet læder i deres sortiment, og bruger derfor kun læder, der er indfarvet med naturmaterialer. Det betyder så også, at en trense fra PS of Sweden er væsentlig dyrere end så mange andre typer. Til gengæld holder den sig smuk og bliver blød og lækker, jo mere du bruger den.

 

Og det bedste af det hele er, at vores planet ikke har taget skade, da den blev produceret.

 

PS of Sweden trense med hvidt foer

GP Trense fra PS of Sweden i naturbehandlet læder. Sort læder med hvidt foer

 

PS of Sweden trense med sort foer

GP trense fra PS of Sweden sort læder med sort foer

 

Tilbage til nyheder